> Startsidan
> Allmänt om ensilering
> Vad är kvalitet?
> Ensileringsmedel
> Ensilage som foder
> Ensilage till hästar
> Silor/balar
> Förluster
> Skörd
> Grödor
> Forskning
> Vem gör ensilageNYTT?
> Kontakt

 

 

 

Salter
av David Slottner Agr D

När man i ensileringssammanhang diskuterar salter så är det främst i två sammanhang: Antingen natriumbensoat i kombination med mjölksyrabakterier eller en blandning av flera olika substanser som i Sverige säljs som Kofasil Ultra®. Natriumbensoat används för att ge ett skydd mot jäst och mögel, vilket också förbättrar lagringsstabiliteten. För att natriumbensoaten ska ge någon effekt måste pH sänkas, vilket är anledningen till att det används ihop med mjölksyrabakterierna. Man låter mjölksyrabakterierna fermentera socker till mjölksyra, vilket sänker pH och låter natriumbensoat övergå i bensoesyra. Det är sedan bensoesyran som har den antimikrobiella effekten.

I Kofasil Ultra® ingår flera olika medel: Natriumnitrit, natriumbensoat, natriumpropionat och hexametylentetraamin. Natriumnitrit i kombination med hexametylenteraamin har i studier visat sig vara en mycket effektiv kombination mot klostridier. Natriumnitrit övergår i natriumnitrat som är en känd antimikrobiell substans. Hexametylenteteraamin övergår när pH sänks i ammoniak och formaldehyd, vilket är en annan substans som är känd för antimikrobiella egenskaper. Haxametylenteteraamin och natriumnitrit har även visat sig vara en kombination som tycks ge en synergieffekt, d v s effekten av kombinationen är starkare än summan av effekterna var för sig.

Kom ihåg att aldrig blanda Kofasil Ultra® med någon syra. Reaktionen blir mycket stark och det är inte trevligt att vara i närheten. Dessutom bildas efter en tid en kaka på medlet vilket gör det oanvändbart. Jag har själv gjort det och har även hört att det finns lantbrukare som inte har gjort ren sin container ordentligt efter att ha haft syrabaserade medel i dem, innan de fyllt på med Kofasil Ultra®. Resultatet har då blivit en oanvändbar sörja.